Ateljé Lyktan

Triggy Golvlampa

Ateljé Lyktan

Triggy Golvlampa

24 200 kr

Nollställ

Exklusiv golvlampa från Atelje Lyktan. En modern tolkning av klassikern från 80-talet – med energieffektiv ljuskälla.

PRODUKTBESKRIVNING

Nu återlanserar Ateljé Lyktan den vackra lampan Triggy designad av Lars Bessfelt på 1980-talet. Triggy har en platt skärm i linnetyg och träfot i form av en triangulär prisma som nu återlanseras i två versioner. Bas i rökt ek tillsammans med detaljer i borstad mässing, och bas i vitlaserad ask tillsammans med detaljer i borstad aluminium. Omsorgsfullt utvalda material som tillsammans bidrar till en exklusiv känsla kombinerat med en modern och energisnål ljuskälla.

När Lars Bessfelt letade efter komponenter att använda sig av i sin armaturdesign på 1980-talet så fann han en ny platt ljuskälla som kunde ersätta glödlampan. Detta gav honom möjligheter till helt nya uttryck och han började genast skissa på en lampskärm med unika proportioner. Det var fröet som blev en hel skog. I Anderslöv där han bodde fanns även keramikern Christian von Sydow. Bessfelt och von Sydow resonerade om de två möjligen kunde hitta former för samarbete. Båda fann tanken intressant och beslutade sig för att börja med en lampa. Bessfelts nya lampskärm tillsammans med von Sydows senaste skapelser i form av trekantiga vaser resulterade i den första lampan av plattskärmskaraktär; bord- och golvlampan Triggy. Ateljé Lyktan har varsamt återskapat Triggy i nya material och med en modern ljuskälla, utan att för den delen förlora Lars vision.

Lars Bessfelt är en av Sveriges mest etablerade och produktiva ljusdesigners. Hans golv- och bordslampa Triggy designades ursprungligen 1984, när tekniska fördelar gjorde det möjligt att ersätta lampans glödlampsarmatur med kompaktlysrör. Detta gav upphov till en serie ljus med en nästan platt lampskärm, där även Bombus och Hockey ingick, formgiven 1986. Lars Bessfelt ritade den sista lampa med platt lampskärm 1986, med nya sätt att leva som den främsta anledningen. Ateljé Lyktan avslutade produktionen av serien i slutet av 1990-talet.

Ljusreglering sker genom att dra i det smäckra dragsnöret för tänd/släck. Önskar man att dimma armaturen så finns möjligheten genom Casambis app, tillgänglig för IOS & Android.

PRODUKTINFORMATION

Artikelnummer

Inget val gjort

Varumärke

Ateljé Lyktan

Formgivare

Lars Bessfelt

Kategorier

Belysning , Golvlampor , xyz

Produktetiketter

Atelje Lyktan , Triggy

Höjd

122 cm

Diameter

45 cm

Material

Rökt ek / Vitlaserad ask / Borstad mässing / Borstad aluminium / Exklusivt svenskt linnetyg

Ljuskälla

LED 2700K, 10W, CRI 90 (ingår)

Leveranstid

ca 4-6 veckor