Close

Webbshop

Superellips Bord

fr. 20 730 kr fr. 18 242.40 kr

Fri frakt!
 • 160 x 100 cm C
 • 180 x 100 cm B
 • 200 x 100 cm A
 • 200 x 120 cm C
 • 220 x 110 cm A
 • 240 x 120 cm A
 • 72 cm
 • 75 cm
 • Natur
 • Svart
Nollställ
Varumärke: Formgivare: , Artikelnr: Inte tillgänglig Kategorier: , ,
Bredd70 - 130 cm
Höjd72 eller 75 cm
Längd160 - 240 cm
MaterialToppskiva i vit laminat och spännben i förkromat stål. Kant i olika utföranden
Leveranstidca 6 - 8 veckor

Beskrivning

I slutet av 1950-talet kontaktades Piet Hein av arkitekten David Helldén, som stött på problem vid projekteringen av Stockholms nya centrala del, Sergels Torg. Han projekterade en 175 m lång rektangulär plats där en rondell skulle klara trafiken. Problemet var att finna en naturlig form för detta märkvärdiga byggnadsverk. En form som skulle uppfylla både trafiktekniska och estetiska krav, samt inrymma en bassäng och under den en trottoar för fotgängare samt en restaurang i samma form. En konventionell ellips kunde inte användas, eftersom man då fick för spetsiga ändar. Man gjorde försök med att sammansätta åtta cirkelbågar, men detta föll på svårigheten att reproducera denna form i olika storlekar och samtidigt tillgodose kravet på harmoni. Detsamma gällde en frihandsritad kurva.

För Piet Hein blev detta en utmaning. Snart nog kom han med en lösning. Han skapade formeln för en figur som han kallade Superellipsen. Med formeln som grund kunde han konstruera kurvor i olika storlekar där krökningsradien varierade lagbundet hela vägen, så att ett harmoniskt sammanhang och en parallell verkan mellan de koncentriska figurerna uppstod. De trafiktekniska problemen var lösta och en symbios av den rektangulära och elliptiska formens skönhet hade uppstått.

Lösningen på ett problem visar sig ofta vara lösningen på helt andra problem än de man givit sig i kast med. Bruno Mathsson insåg att Heins form i många tillfällen skulle vara den optimala formen på en bordsskiva. Mathsson om sin syn på Superellipsen: ”Piet Heins lösning med Superellipsen fascinerade mig. Då jag sedan många år var personligen bekant med Piet Hein och vi alltid hyst en mycket stor beundran för varandra, låg det för mig nära till hands att söka få inblick i Superellipsen, Supercirkeln och Trisuperellipsen. Det slog mig då att här fanns lösningen på många formgivningsproblem. En bordsskiva t ex har ju sina trafikproblem på samma sätt som nu Sergels Torg, och inte minst trivsel och känsloproblem”.

Tillsammans med Piet Hein skapade Bruno Mathsson det revolutionerande spännbenet, som ger bordsskivan en lätt och ”svävande” karaktär samtidigt som det är stabilt, lätt att montera utan verktyg samt möjliggör sammankoppling av flera bordsskivor utan andra beslag eller verktyg. Bruno Mathsson berättade: ”Ju mer man tränger in i dessa perspektiv, ju större ser man att de är. Superellipsen, Supercirkeln och Trisuperellipsen tillsammans med spännbenet har för mig blivit ett av de mest spännande äventyr jag kunnat drömma om”.

Du gillar kanske också…

 • Rea! Supercirkel Bord (110 x 110 cm

  Supercirkel Soffbord

  Bruno Mathsson
  fr. 16 150 kr fr. 14 212 kr
  Välj alternativ
 • Rea! Trisuperellips Bord (75 cm

  Trisuperellips Bord

  Bruno Mathsson
  fr. 15 560 kr fr. 13 692.80 kr
  Välj alternativ
 • Rea! Superellips Tudelat Bord (260 x 130 cm A

  Superellips Bord med iläggsskivor

  Bruno Mathsson
  fr. 36 160 kr fr. 31 820.80 kr
  Välj alternativ

12% PÅ NÄSTAN HELA SORTIMENTET Avvisa