Close

Webbshop

Wassily Fåtölj

28 600 kr

Fri frakt!
  • Spinneybeck Ljusbrun
  • Spinneybeck Mörkbrun
  • Spinneybeck Svart
  • Spinneybeck White BL1914
Nollställ

Vid beställning av annan kulör av Spinneybeckläder, vänligen kontakta oss.

Varumärke: Formgivare: Artikelnr: Inte tillgänglig Kategori:
Bredd79 cm
Djup69 cm
Höjd73 cm
Sitthöjd42 cm
MaterialFåtölj av kromade stålrör med sits, rygg- och armstöd i kraftigt kärnläder
Leveranstidca 6 veckor

Beskrivning

Marcel Breuer inspirerades av cykelramar och influerades av De Stijl-rörelsens konstruktivistiska teorier när han som lärling på Bauhaus reducerade den klassiska fåtöljen till sina grundläggande linjer och plan och förändrade möbelvärlden för alltid.

I en intervju beskriver Breuer hur han kom till att börja experimentera med böjda stålrör under sin tid på Bauhaus:
”På den tiden var jag ganska idealistisk. 23 år gammal. Jag blev vän med en ung arkitekt, och jag köpte min första cykel. Jag lärde mig att cykla och sa till min vän att cykeln verkar vara en perfekt produkt eftersom den inte har ändrats på de senaste tjugo, trettio åren. Den har fortfarande samma form. Han sa: ’Har du sett hur de tillverkar de delarna? Hur du böjer styrena? Du skulle vara intresserad för de böjer de där stålrören som om det vore pasta’.
Detta fastnade på något vis i mitt sinne och jag började tänka på stålrör som böjts till ramar – möjligtvis är det det materialet som ska användas för en elastisk och transparent stol. Vanligtvis var jag mycket intresserad av formens transparens.
Så skapades den första stolen… jag förstod att böjningen måste tas vidare. Den borde bara böjas och vara utan svetspunkter så att de separata delarna kan kromas var för sig och sedan monteras. Det är så den första Wassily föddes. Jag var själv ganska rädd för kritik. Jag berättade faktiskt inte för någon att jag höll på med dessa experiment. Vasily Kandinsky råkade komma till min studio just som den första stolen togs in och frågade vad det var. Han var väldigt intresserad och sedan blev Bauhaus intresserad av den. Ett år senare hade jag möblerat hela Bauhaus med möbeln.”

1.000 KR RABATT PER 10.000 KR (Gäller ej Grythyttan, Fermob, MG Design och kampanjvaror) Avvisa