Materialkunskap & Skötselråd

Skydda golven

För att skydda dina golv så använd möbeltassar alternativt koppar för möbler med hjul.

Trä

Möbler i trä:
Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör varje möbel blir unik. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt. Det är viktigt när du köper din möbel att du vet vilken ytbehandling du får på din möbel som du har beställt. Är möbeln oljad, lackad eller såpad. Beroende på den ytbehandling som du har valt finns det olika metoder att rengöra eller vitalisera ytan så de blir moståndskraftig mot smuts och fläckar.

Oljade ytor:
Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor. Undvik att sätta planteringskärl eller krukor på bordet då träet kan resa sig eller föremålet kan missfärga ytan. Detta gäller även för karaffer och vissa vinglas som kan göra att det bildas kondens mellan glaset och träet. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager möbelolja eller dylikt då och då förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Vid daglig användning kan man rengöra bordet med lite Grumme såpa utblandat med vatten.

Underhåll av olja:
Din möbel är oljad när den levereras så du kan använda den direkt utan åtgärd. När ytan ser torr ut kan den oljas om ganska enkelt, vanligtvis räcker det en eller två gånger per år. Gör så här: Slipa med fint sandpapper, först med grovlek 240 sedan grovlek 400, alltid i träets längdriktning. Damma av med torr trasa. Häll olja på en trasa och stryk ut tunt, låt oljan tränga in ca en halvtimme. Torka av överflödig olja, gnid ordentligt med torr trasa. För mycket olja ger en blank yta som inte torkar. Låt ytan torka ca 12 timmar. OBS! TÄNK PÅ ATT TRASOR MED OLJA KAN SJÄLVANTÄNDA. Spola därför vatten på trasorna och linda in den i aluminiumfolie eller om möjligt elda upp trasorna.

På Miljögårdens möbler som har oljade ytor är det en helt vanlig linolja som används. Det går även att använda Vaxolja som ger ett extra skydd genom att ytan får en tunn beläggning från vaxet. Har du köpt ett matbord från Miljögården har snickaren en poleringsolja som ger ett extra skydd när bordet är nytt. Oljan kommer småningom att dunsta efter ett par månader.

Underhåll av vitolja:
Oljan har samma egenskaper som linolja men i vitoljan är det iblandat vitt pigment som gör att ytan får en ljusare karaktär. Det är svårare att vitolja själv. Man kan inte bara bättra på ett specifikt ställe utan hela ytan måste göras i ett svep. Tillvägagångssättet är det samma som med klar olja men man lägger ut vitoljan över hela ytan på en gång i rask takt väldigt flödigt. Ytan ska sen torkas av så jämt det bara går efter att den har fått stå och dra en stund.

Lackerade ytor:
Klarlackerat trä är behandlat med en genomskinlig lack. Ytan är tålig och kräver inte mer än en dammtorkning och rengöring med mild såplösning. Lack med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ej genomskinlig yta. Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på klarlackerad träyta t ex en bordskiva. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken kan häfta fast i ytan så att den skadas.

Rotting:
Ett naturmaterial som måste fuktas med en vattendusch ca en gång per månad.

Relaterade produkter

White Wood Oil (Vitolja)

Furniture Wood Oil (Möbelolja)

Furniture Wood Wax Oil (Vaxolja)

Skötselsats Olja/Vitolja (Linolja)

Sten

Stenarna Miljögården använder till sina möbler kommer från ett lokalt stenhuggeri. Alla stenar som levereras år 2017 eller senare har en djup impregnerad yta. Detta gör att de är helt underhålls fria. Normalt sätt har en finslipad sten (matt) ett lager med olja för att få en djupare yta och ett lätt skydd mot fläckar. Oljan är mekanisk, symaskinsolja ska oljas in på stenen i tunt lager. Från år 2017 är alla stenar impregnerade finslipade och polerade, de kräver inget underhåll mer än lätt rengöring.

Egenskaper hos olika stenar

Granit:
är ett tåligt material. Det tål värme upp till 500 grader (dock ej värmechockar) och håller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar och starka medel. I en del granitsorter kan det finnas små porer, speciellt i grovkorniga sorter. Detta är inget fel utan hör till granitens natur. De olika granittyperna tål bäst miljön i köket och alla slag av rengöringsmedel kan användas. Inte heller behöver man vara aktsam med sura ämnen eller kemikalier. Granit är också hårdare och därför mindre känsliga för repor.

Marmor:
Vid skötsel av marmor och kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel inomhus. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra etc är också skadliga. Framför allt är polerade ytor känsliga där matta, etsade fläckar lätt uppstår.

Okite:
För daglig skötsel ska en blöt trasa med lite diskmedel på användas. För intensiv rengöring så rekommenderar vi att ni använder varmt vatten och Jif Cream (f.d. Vim). Använd en ren trasa, blöt den i varmt vatten, applicera Jif Cream på trasan och påbörja rengöringen. Efter detta är gjort så torkar ni av ytan med en blöt trasa för att avlägsna överflödig Jif Cream. Om det uppkommer ”envisa” fläckar som inte går bort på vanligt sätt så används koncentrerad Jif Cream på fläcken och som sedan gnuggas bort med en svamp. Efter detta är gjort så torkas ytan av med en blöt trasa för att avlägsna överflödig Jif Cream. Fastsatta matrester tas lättast bort med en plastskrapa. Vid fläckar som är fortsatt svåra att få bort så kan andra rengöringsmedel användas men man bör vara aktsam med rengöringsmedel som innehåller blekningsmedel eller något annat aggressivt medel. Eftersom Kvartskomposit inte är poröst så kommer inte fläckar tränga ner i ytan. Ni behöver inte använda något impregneringsmedel, det är inte heller nödvändigt att använda vax. Vi avråder er faktiskt att använda detta på er arbetsbänk i kvartskomposit. Okite är ett värmetåligt material, men placera aldrig varma kastruller mm direkt på ytan. Använd alltid ett underlägg, detta för att förhindra en sk “termochock” Sitt eller stå aldrig på er arbetsbänk. Vi råder er att ni totalt undviker kontakt med starka kemikalier. Starka kemikalier så som propplösare och ugnsrengöring kan åstadkomma skador på er sten som aldrig går att ta bort eller reparera.

För råd om fläckar och borttagning på olika stensorter finns det bra information från Sveriges stenindustriförbund www.sten.se

Information om linoleum, laminat och fenixlaminat

Linoleum:

Linoleum är tillverkat av förnyelsebara råvaror som linolja, kork- och trämjöl. Dessutom ingår harts, naturliga färgpigment och juteväv. Undvik att använda alkaliska rengöringsmedel såsom såpa, soda, lut eller skurpulver, eftersom de bryter ner linoleum. Vi rekommendera också att inte att använda linoleum i områden där det är utsatt för stark kemikalier eller stora mängder vatten. Materialet uppfanns av engelsmannen Fred Walton 1860.

Använd täta underlag för blomkrukor, tallrikar, kaffekoppar mm där spill kan riskeras. Ta bort alla fläckar så fort som möjligt och torka ytan torr efter rengöringen. Tänk på att Linoleum är mjukt och djupare skador i ytan är permanenta, skydda därför din möbel mot skador med hjälp av underlägg. Många ytligare märken försvinner dock ofta av sig själva med tiden då ytan har en viss självläkande effekt. Sköter du om din möbel håller den sig vacker i många år.

Rengöring
För att rengöra ytan, använder du en ren trasa urvriden i blandning av vatten och ett rengöringsmedel gjorda speciellt för linoleum.
Efteråt torkas ytan omedelbart, med en ren, torr trasa. Fläckar kan tas bort försiktigt med lacknafta (mineralterpentin) eller en fuktig nano-svamp med varmt vatten eller en linoleumprodukt. Notera att nano svampen inte bör användas när den är torr.

Laminat:

Laminat tillverkas genom att flera skikt av impregnerat papper som pressas samman under högt tryck med hög temperatur. Detta ger ett slitstarkt, hållbart och hygieniskt ytmaterial.

Undvik att använda slipprodukter vid rengöring av laminat. Vi rekommenderar också att du undviker att placera värmeljus eller andra värmekällor direkt på ytan.

Rengöring
Rengör ytan med en ren microfiberduk urvriden i vatten och eventuellt ett universellt rengöringsmedel. Tvålrester och fukt bör tas bort omedelbart, med en ren, torr trasa. Avsluta med att torka av bordet med en ren, torr trasa.

Källa: HAY

Relaterade produkter

Laminatrengöring

Fenixlaminat:

Ytan på FENIX NTM inkluderar nanotechmaterial som innehåller senaste generationen hartser utvecklat av Arpa Industriale.
Tack vare den avancerade teknologin har FENIX NTM avancerade egenskaper. Förutom de primära, såsom den extremt matta
strukturen, och anti-fingerprintytan, samt möjligheten att värmereparera mikrorepor sticker det här innovativa materialet ut med
sina specifika egenskaper som förenklar normal rengöring och inte kräver något speciellt underhåll. Faktum är att den är
extremt lätt att rengöra samt är resistent mot mögel och har utökade antibakteriella egenskaper. Den är resistent mot nötningar,
repor och slipning såväl som sura lösningsmedel och hushållskemikalier.

Fenix-laminat är extremt tät på grund av dess termoplastiska egenskaper. Det resulterar i att den oregelbundna ytan har en väldigt låg ljusreflektion, samt ger en effekt av mjukhet. Tillverkas på samma sätt som vanlig laminat men man använder nanoteknik.

Ordinärt underhåll
FENIX NTM ytan skall rengöras regelbundet men kräver inte något särskilt underhåll, använd en fuktig trasa med varmt vatten och ett
milt rengöringsmedel. Nästan alla normalt förekommande hushållsrengöringsmedel eller desinficeringsprodukter fungerar utmärkt. Det rekommenderas att använda en melaminsvamp – så kallad magic sponge – för normal rengöring och underhåll av ytan.

Extraordinärt underhåll
I de fall där fläckar inte kan tas bort med normalt förekommande rengöringsmedel på grund av ojämnheter eller den täta ytan på
FENIX NTM används icke-aggressiva aromatiska lösningsmedel, till exempel aceton Vid mikrorepor se instruktioner för värmereparation.

Generella försiktighetsåtgärder
För bästa resultat vid rengöring av FENIX NTM, är det viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder:

  • Trots hög slitstyrka får inte ytan på FENIX NTM behandlas med produkter innehållande slipmedel, svampar med slipyta eller
    olämpliga produkter såsom sandpapper eller stålull.
  • Starkt sura eller alkaliska produkter skall undvikas eftersom de kan fläcka ytan.
  • Vid användning av lösningsmedel måste trasan vara absolut ren för att inte lämna märken på FENIX NTM-ytan. Rester av smuts kan sköljas bort med varmt vatten och torkas med mjuk trasa.
  • Undvik möbelpolish samt vaxbaserade rengöringsmedel, då dessa tenderar att lämna klibbiga rester på FENIX NTM-ytan, vilket attraherar smuts.

Information om läder, textil, dynor och fårskinn

Läder:

Ett anilinläder är ett genomfärgat läder utan övrig ytbehandling. Man vill behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Lädret andas, är följsamt och ger en riktigt skön känsla. Porerna i ett anilinläder är inte helt slutna och därmed är det extra känsligt för fläckar och kräver omvårdnad och skötsel.

Semianilin innebär att lädret, förutom genomfärgningen, även fått ett tunt lager av täckfärg eller täcklack. Det stänger porerna och lädret blir därmed inte riktigt lika mjukt och följsamt som ett anilinläder men i stället står det emot fläckar bättre och kräver inte lika mycket omvårdnad som att anillinläder. Oavsett om du har ett anilinläder eller semianilinläder på din möbel krävs ungefär samma typ av skötsel men oftare vid ett anilinläder.

Rengöring
Håll möbeln ren genom att dammsuga den med en mjuk borste.

Insmörjning
Smörj in lädret med återfuktande och impregnerande produkter, fråga i din butik.

Källa: Ire

Relaterade produkter

Leather Clean and Protect Kit (Läderrengörings kit)

Leather Protection Cream (Skydds- och underhållskräm för läder)

Leather Soft Cleaner (Rengöringsvätska för läder)

Textil:

Alla färgade textilier bleknar med tiden när de utsätts för direkt solljus och andra ljuskällor. Textil bör dammsugas regelbundet med klädselmunstycke. Fläckar bör tas bort snabbt för att undvika permanenta skador. Att ”puffa” dynorna är viktigt även för klädselns skull så att sömmarna hålls på rätt plats och så att dynan hjälper till att fylla ut klädseln som den ska.

Rengöring
Följ alltid tvättråden på den angivna textilen. Vissa textilier tål inte vatten och kräver kemtvätt. Ta alltid det säkra före det osäkra och kontakta oss gärna om ni har frågor angående skötseln av er textil.

De flesta fläckar kan tas bort med löddret från varmt vatten blandat med en liten mängd neutralt rengöringsmedel. Först, torka upp överflödig vätska från textilen med en vit pappershandduk. Ta sedan bort fläckar genom att badda noga på textilen med en ren, luddfri trasa doppad i löddret eller en speciell textilrengöring. Undvik att gnugga hårt på textil, det kan skada tyget.

Källa: HAY och Ire

Relaterade produkter

Textile Clean and Protect Kit (Textilrengörings kit)

Dynor:

Dundynor
Skötseln av dynorna spelar också stor roll för hur din möbel mår och hur den känns att sitta i. Många av våra dynor är vändbara och se då till att vända på dem med jämna mellanrum. Dundynor
kräver mer skötsel än kallskumsdynor. Dunet packas när man sitter på det och då är det viktgt att banka in luft i dynorna minsta två gånger i veckan för att de ska hålla sig fina och spänstiga länge.

Kallskumsdynor
Kallskumsdynor är de mest formbeständiga dynorna. Det finns dock en rad olika kallskumskvaliteter och endel är mer beständiga än andra. Men efter långvarigt bruk kan det bildas en liten ”grop” om du alltid sitter på samma ställe i möbeln. Det man kan göra är att banka även dessa dynor någon gång i veckan men framförallt vända på dem om det är möjligt i din möbel.

Källa: Ire

Fårskinn:

Tvättråd i maskin
Det bästa är om man kan undvika att tvätta fårskinn så länge som möjligt, men om man måste så rekommenderas handtvätt eller att tvätta separat i max 30 grader i tvättmaskin, ullprogrammet. Använd ett ullschampo och låt självtorka i rumstemperatur. Det är bra om man töjer och gnuggar skinnet i fuktigt tillstånd. Undvik direkt solljus.

Övriga tvättråd
Det bästa sättet att hålla dina fårskinn fina är att hänga ut dem en fuktig dag. Ullen öppnar sina celler och släpper ut gammal luft och tar in ny. På så vis stöts även smutsen av hårstråna. Skaka skinnet eller plagget när du tar in det så återkommer lystern och smutsen flyger av. Det är denna luftväxling i hårstråna som gör att det luktar ull när ylle blir fuktigt.

Man kan också lägga ut skinnen i ”kall torr” snö och gärna se till att det kommer in snö i ullen. Efter ett par timmar är det bara att skaka och ta in.