Vitra

Eames DSR Stol

Vitra

Eames DSR Stol

3 890 kr

Beställningsvara

Nollställ

Dining Height Side Chair Rod Base med sitthöjd på 43 cm. Skal i genomfärgad återvunnen polypropylen och kromad eller svartlackerad (lämplig för utomhusbruk) benställning av stål.

PRODUKTBESKRIVNING

Från och med januari 2024 kommer skalen till stolarna i serien Eames Plastic Chair att tillverkas av Vitra av återvunnet plastmaterial. Det återvunna materialet för Eames Plastic Chairs RE-skalen kommer från tyskt hushållsavfall som samlats in i systemet ’Der Gelbe Sack’ (Gula Säcken) och främst från använda förpackningar. Att använda detta återvunna material istället för det tidigare primära plastmaterialet resulterar i färre klimatskadliga utsläpp och förbrukar mindre energi.

”Få ut det mesta av det bästa till det största antalet människor för det minsta”. Så beskrev Charles och Ray Eames ett av sina huvudmål som möbelformgivare. Ingen av deras andra produkter kom lika nära detta ideal som Plaststolarna. I flera år utforskade designparet den fundamentala idén om en helgjuten stolsits, gjuten för att passa konturerna av en människokropp. Efter att experiment med plywood och aluminium på 40-talet inte genererat tillfredsställande resultat ledde deras jakt på alternativa material dem till glasfiberförstärkt polyesterharts.

Paret Eames såg, och till fullo utnyttjade, materialets fördelar: formbarhet, styvhet, behagliga taktila egenskaper, lämplighet för industriella tillverkningsmetoder . Med detta material, som tidigare varit okänd inom möbelindustrin, lyckades de utveckla skaldesignen för serieproduktion. Efter debuten på en tävling för ”Low-Cost Furniture Design” organiserat av Musem of Modern Art 1948 lanserades Eames stolar på femtiotalet som de första masstillverkade plaststolarna någonsin.

Plaststolarna introducerade också en ny möbeltypologi som sedan blivit vida spridd: den multifunktionella stolen vars skal kan kombineras med en mängd olika benställningar för olika användningssyften. Så tidigt som 1950 presenterade Charles och Ray Eames en serie av ställningar som möjliggjorde olika sittpositioner. En särskilt slående modell är den så kallade Eiffeltornsstativet, en intrikat och elegant design gjord av tunna stålrör som oefterhärmligt kombinerar ljus, eleganta former med strukturell styrka.

Idag tillverkar Vitra de bekväma skalstolarna av polypropylen i en mängd olika benställningar, skalfärger och klädslar. Det möjliggör dig som kund att specificera den stol som bäst passar dig och den miljö stolen ska användas i, allt från matsalar, vardagsrum eller hemmakontor till arbetsplatser och konferensrum; från restauranger och caféer till lunchrum och matsalar; från väntrum och hörsalar till terasser och trädgårdar.

PRODUKTINFORMATION

Artikelnummer

Inget val gjort

Varumärke

Vitra

Formgivare

Charles & Ray Eames

Kategorier

Matplats , Karmstolar , Stolar , Utemöbler , xyz

Bredd

46,5 cm

Höjd

83 cm

Sitthöjd

43 cm

Material

Skal i genomfärgad återvunnen polypropylen och kromad eller svartlackerad (lämplig för utomhusbruk) benställning av stål.

Leveranstid

ca 6 – 8 veckor