Vitra

Eames DSR Plastic Stol

Vitra

Eames DSR Plastic Stol

fr. 3 690 kr

Nollställ

Klassikern Eames Plastic Chair DSR från Vitra i fyra unika färgkombinationer. Stolarna lämpar sig för både inomhus- och utomhusbruk.

PRODUKTBESKRIVNING

Från och med januari 2024 kommer skalen till stolarna i serien Eames Plastic Chair att tillverkas av Vitra av återvunnet plastmaterial. Det återvunna materialet för Eames Plastic Chairs RE-skalen kommer från tyskt hushållsavfall som samlats in i systemet ’Der Gelbe Sack’ (Gula Säcken) och främst från använda förpackningar. Att använda detta återvunna material istället för det tidigare primära plastmaterialet resulterar i färre klimatskadliga utsläpp och förbrukar mindre energi.

Den så kallade Eiffeltornsbasen på DSR-stolen (Dining Height Side Chair – Rod Base), är en invecklad och graciös konstruktion gjord av ståltråd som kombinerar lätta, eleganta former med strukturell styrka. Den organiskt formade plastsitsen finns i olika färger och klädselalternativ, vilket gör att denna distinkta klassiker av Charles och Ray Eames kan anpassas till ett brett spektrum av individuella behov och preferenser.

Här visar vi de fyra nya färgkombinationer som Vitra definierat utifrån färgpaletten som Charles och Ray Eames utvecklade, där underrede och sits harmonierar vackert: Mustard och citron, Sea Blue och Sky Blue, Forest och Dark green, samt Pebble och Eames Sea Foam Green.

”Få ut det mesta av det bästa till det största antalet människor för det minsta”. Så beskrev Charles och Ray Eames ett av sina huvudmål som möbelformgivare. Ingen av deras andra produkter kom lika nära detta ideal som Plaststolarna. I flera år utforskade designparet den fundamentala idén om en helgjuten stolsits, gjuten för att passa konturerna av en människokropp. Efter att experiment med plywood och aluminium på 40-talet inte genererat tillfredsställande resultat ledde deras jakt på alternativa material dem till glasfiberförstärkt polyesterharts.

Paret Eames såg, och till fullo utnyttjade, materialets fördelar: formbarhet, styvhet, behagliga taktila egenskaper, lämplighet för industriella tillverkningsmetoder . Med detta material, som tidigare varit okänd inom möbelindustrin, lyckades de utveckla skaldesignen för serieproduktion. Efter debuten på en tävling för ”Low-Cost Furniture Design” organiserat av Musem of Modern Art 1948 lanserades Eames stolar på femtiotalet som de första masstillverkade plaststolarna någonsin.

Plaststolarna introducerade också en ny möbeltypologi som sedan blivit vida spridd: den multifunktionella stolen vars skal kan kombineras med en mängd olika benställningar för olika användningssyften. Så tidigt som 1950 presenterade Charles och Ray Eames en serie av ställningar som möjliggjorde olika sittpositioner. En särskilt slående modell är den så kallade Eiffeltornsstativet, en intrikat och elegant design gjord av tunna stålrör som oefterhärmligt kombinerar ljus, eleganta former med strukturell styrka.

PRODUKTINFORMATION

Artikelnummer

Inget val gjort

Varumärke

Vitra

Formgivare

Charles & Ray Eames

Kategorier

Utemöbler , Stolar , Stolar , xyz

Produktetiketter

Eames Plastic Chairs , Vitra-outdoor

Bredd

46,5 cm

Höjd

83 cm

Djup

46,5 cm

Sitthöjd

43 cm

Material

Skal i genomfärgad återvunnen polypropylen och pulverlackad stål

Leveranstid

ca 6-8 veckor