Pira

Hyllsystemet Pira designades av den svenska arkitekten Olle Pira (1927 – 2018) inför ikoniska H55 utställningen. Nu har String Furniture tillsammans med arkitekt Anna von Schewen och industridesigner Björn Dahlström skapat en samtida tolkning.

Pira G2 är ett elegant och imponerande hyllsystem i moderna material med anslag i 50-talet. Anna von Schewen och Björn Dahlström tog inspiration från originalet men har samtidigt skapat något helt nytt. ”Ambitionen var aldrig att designa en möbel i retrostil, utan snarare att omfamna kärntanken bakom originalet Pira och skapa en högre och bredare version”, förklarar industridesigner Björn Dahlström.

Tack vare sin ram och tilltagna storlek har Pira G2 en självklar pondus och ett tydligt visuellt språk. Den utpräglat moderna designen gör att möbeln framstår som elegant och ypperligt robust på samma gång.

”Den centrala punkten i Pira G2-designen är själva stolpen som gör det möjligt att bygga hyllan från golv till tak, helt fristående. Hyllorna sveper runt stolparna och ansluter till varandra som ett stycke. En typ av möbeldesign som skapar gestalt, även om det är ett modulsystem”, säger Anna von Schewen. Hyllsystemet tillverkas uteslutande av högkvalitativa och hållbara material. Hyllorna är av lackerad stål medan stolparna är av extruderad aluminium som framhäver det solida uttrycket ytterligare. Skåpen och bokstöden går att få i valnöt eller vit ek, båda tillför värme och skapar en ombonad kontrast till den lackerade metallen.